UNICEFÄmne
Mässling

Mässling

Mässling är en mycket smittsam sjukdom, och kan vara dödlig för små barn. UNICEF jobbar för att barn ska vaccineras, samt sprider kunskap om sjukdomen för att öka vaccinationsgraden.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.

uni316687.jpg
Mässling

Världens arbete mot covid-19 riskerar att leda till allvarliga epidemier av mässling och polio, varnar UNICEF och WHO. Avbrott i vaccinationsprogram världen över innebär att många barn riskerar att dö i sjukdomar som kan förebyggas, om inte stora satsningar görs nu.

uni316684.jpg
Mässling

Till följd av coronaviruset går många barn miste om vaccin mot andra farliga sjukdomar, som mässling och polio. För att skydda barn och förebygga utbrott av andra sjukdomar uppmanar UNICEF länder att fortsätta vaccinera i den mån det är möjligt och planera för ökade insatser när coronapandemin är under kontroll.

uni231648.jpg
Mässling

Mässlingsutbrottet i Samoa, Fiji och Tonga har spridit sig snabbt den senaste veckan och tusentals människor är drabbade. UNICEF har distribuerat nästan 300 000 doser mässlingsvaccin och mediciner till de allra mest utsatta barnen och familjerna i området.

un0283272.jpg
Mässling

Hittills i år har 4 096 personer dött av mässling i Kongo-Kinshasa. Majoriteten av dem var barn. Nu ökar UNICEF insatserna för att vaccinera tusentals barn och leverera livräddande mediciner till landets hälsocenter.

un0339478.jpg
Mässling

Antalet mässlingsutbrott i världen har ökat kraftigt de senaste åren. Idag dör ett barn var femte minut i mässling. Det är ett allvarligt bakslag i kampen mot sjukdomen, som går att förebygga med vaccin. UNICEF kämpar för att utrota sjukdomen.

Afghanistan: Bebis vaccineras mot polio
Polio

UNICEF arbetar på många olika sätt för att minska krigets skadeverkningar för barn. Vi ger mycket effektiv katastrofhjälp, tar hand om ensamma barn och försöker återförena dem med sina föräldrar, samt förhandlar med krigsledare för att få dem att avstå från att utnyttja barnsoldater och att släppa dem fria. Ett annat exempel är insatsen Days of Tranquility.

un0284459-1-880x587.jpg
Mässling

Antalet fall av mässling har ökat kraftigt under det senaste året runt om i världen. 98 länder rapporterade en ökning av fall under 2018 jämfört med 2017. Det är ett allvarligt bakslag i kampen mot den här farliga sjukdomen som går att förebygga, varnar UNICEF.

Measles-vaccination-Borno-state-UNICEF-vandenBerg2-575x383.jpg
Mässling

Den här veckan delar vi med oss av goda nyheter. Idag kan du läsa om den stora vaccinationsinsats som nu i veckan avslutades i nordöstra Nigeria, i områden som kontrolleras av Boko Haram. 4,7 miljoner barn har vaccinerats mot den farliga sjukdomen mässling.

©-UNICEFNYHQ2015-1107Panday-575x383.jpg
Mässling

I jordbävningens spår hotas barnen av farliga sjukdomar som kolera, mässling och diarrésjukdomar. UNICEF lanserar nu en stor vaccinationskampanj för att skydda mer än en halv miljon utsatta barn mot mässling.

IMG_0847-575x383.jpg
Mässling

Efter cyklonen Pam växer nu oron för ett allvarligt utbrott av mässling på Vanuatu. UNICEF samarbetar med WHO och hälsoministeriet i en stor vaccinationskampanj för att skydda barn mot den farliga sjukdomen.

UNI109367-575x383.jpg
Mässling

Sjukvården i de eboladrabbade länderna är mycket hårt ansatt och en våg av mässlingsfall sveper nu över länderna. UNICEF hjälper regeringar och samhällen att återuppta vaccinationerna mot mässling, för att skydda barn mot den dödliga sjukdomen.

UNI153652-575x383.jpg
Mässling

Efter en katastrof kan sjukdomar lätt spridas. Människor lever tätt ihop under svåra förhållanden och barnen är alltid mest sårbara. Igår påbörjades en stor vaccinationskampanj i Filippinerna. Detta är ett samarbete mellan UNICEF, WHO och andra partners för att skydda barnen mot mässling och polio.

Pakistan2007.Muzammil.DSC_2120ed-575x382.jpg
Polio

Vaccinationer räddar livet på två till tre miljoner barn varje år, men med större ansträngning och mer pengar skulle ytterligare 1,5 miljoner barns liv kunna räddas. En femtedel av alla barn i världen saknar fortfarande skydd mot dödliga sjukdomar som kan förebyggas med vaccin. UNICEF uppmanar omvärlden att öka insatserna.

Photo-7-575x383.jpg
Mässling

UNICEF genomför just nu en omfattande vaccinering av barn i Syrien för att skydda dem mot mässling och polio. Målet är att nå 1,4 miljoner barn – av vilka många befinner sig på flykt undan striderna.